التماس دعا
خداوند به موسی فرمود:
با زبانی دعا کن که با آن گناه...
در کتاب الجواهرالسنیه که کلیات حدیث قدسی است در باب هفتم ص ۱۴۶آمده خداوند به موسی(ع) وحی کرد:ای موسی، مرا با زبانی بخوان که گناه نکرده است. موسی عرض کرد: خداوندا! آن زبان را از کجا بیاورم؟ خطاب آمد: با زبان دیگری مرا دعا کن.
در تفسیر این حدیث قدسی دوگونه برداشت بیان شده است:
نخست آنکه در هنگام دعا از واژگان جمع استفاده کند و دیگری را نیز با خود همراه سازد و بگوید که خداوندا ما را ببخش یا به ما فرزندان نیکو ده یا عاقبت همه ما را ختم به خیر گردان.
دوم آنکه از دیگران التماس دعا داشته باشد و از آنان بخواهد که در حق شما دعا کنند چنان که دستور داده شده است که مومنان از پیامبر(ص) بخواهند تا در حق ایشان استغفار کند.
بنابراین شخصی که از دیگری میخواهد که برای وی دعا کند از زبانی استفاده میکند که با آن گناهی نکرده است. اگر به کسی گفته شود که با زبانی که گناه نکردهای دعا کن آن زبان تنها زبان دیگری است؛ زیرا شخص با زبان دیگری دعا نکرده یا آنکه شخص با اعضا و جوارح دیگری هرگز گناهی مرتکب نشده است از این رو زبان دیگری زبانی است که شخص با آن هیچ گناهی انجام نداده است. بنابراین میتوان گفت که حقیقت التماس دعا این است که شخص میخواهد از زبانی استفاده کند که با آن خودش هرگز گناهی نکرده است و در پیشگاه الهی پاک و مبرا از گناه است. از این رو میتوان گفت که دعای دیگری در حق هر کسی مستجاب است و شخص با این روش میتواند به خواستههای خویش برسد و دعایش برآورده گردد.
کارکردهای اجتماعی التماس دعا
برای التماس دعا کارکردهای اجتماعی چندی میتوان یافت. یکی از مهمترین کارکردهای اجتماعی التماس دعا از دیگری این است که شخص به این باور میرسد که دیگری از وی بهتر است و برای دیگری ارزش و احترامی خاص قائل میشود.
پذیرش دیگران از مهمترین عوامل ایجاد وحدت اجتماعیاست و اصولا انسانهایی که دیگری را میپذیرند یا دست کم آنها را تحمل میکنند میتوانند اجتماع را تشکیل دهند. وحدت اجتماعی ریشه در پذیرش دیگری یا تحمل دیگران دارد و بیآن هرگز جامعهای پدیدار نخواهدشد. به عنوان نمونه خانواده، این کوچکترین نهاد اجتماعی با پذیرش دیگری به عنوان همسر و تحمل یکدیگر پدید میآید. اجتماعات بزرگتر نیز از همین قاعده و رویه پیروی میکند. التماس دعا این زمینه را ایجاد میکند که شخص نه تنها دیگری را تحمل کند بلکه به عنوان انسانی بپذیرد که میتواند حاجت و نیاز روحی و روانی یا جسمی و فیزیکی وی را برآورده سازد.
منبع :وب سایت کانون بسیج فرهنگیان بروجرد